Blog to miejsce do podzielenia się na piśmie z innymi internautami moimi fascynacjami. Dotyczą one głównie regionu wałbrzyskiego, w którym przeżyłem już ponad pół wieku Będę o nim pisał, dzieląc się z Czytelnikami moimi refleksjami z przeczytanych książek i osobistych doświadczeń związanymi z poznawaniem jego historii i piękna krajobrazów.

poniedziałek, 25 lutego 2013

Co mają do siebie rekolekcje i racuchy piwne?



moja mała artystka, wnusia, Lenka  -  w akcji



proszę cię pokornie
trwaj chwilo
nich się w tobie
zabliźni
sumienia rana.

bo przecież to wielkopostne rekolekcje 
czas na medytację
moment właściwy
za oknem wczesno-wiosennie,
mokro, ponuro
nic tylko zamknąć się w sobie

w takim konfesjonale
nie trzeba ważyć słowa
rejestr grzechów
odsyłam do archiwum
może okazać się niezbędny
na Sądzie Ostatecznym

ważne staje się jedno,
czy jestem komuś potrzebny,
nie stanowię ciężaru,
mam jeszcze coś do zrobienia

przecież za chwilę – Wiosna
znów odrodzi się życie

więc próbuję od nowa
to właściwa pora
dopiero teraz
zaczyna się naprawdę
dobry nowy rok
wypełniam go od zaraz
dobrymi uczynkami

Ten wiersz to taki malutki wstęp, choć trochę pretensjonalny, ale symptomatyczny dla czasów, w jakich żyjemy. Stanie się bliższy i bardziej przekonywujący, gdy uzupełnię go treścią bardziej konkretną i zrozumiałą. Mieści się ona w całej swej rozciągłości w rekolekcyjnym zamiarze podejmowania dobrych uczynków.

Tak więc nie tracąc czasu udaję się do kuchni by sprawić rodzinie miłą niespodziankę i na poniedziałkowe popołudnie upichcić wyjątkowy przysmak. Nosi on nazwę  -  racuchy piwne.

Mąkę mieszam z solą i przesiewam do miski. Żółtka ubijam z oliwą, dodaję do mąki i mieszam. Powoli wlewam piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę z ciastem przykrywam czystą lnianą ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do napęcznienia.
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i mieszam z piwnym ciastem. (Niestety, jest przy tej robocie sporo „zamieszania”, ale cel uświęca środki).
Białka ubijam na sztywną pianę (W ubijaniu białek jestem niezastąpiony). Mieszam je z piwnym ciastem. Robię to ostrożnie, by piana nie opadła, bo dzięki niej racuchy będą puszyste i rumiane. Plastry jabłek zanurzam w cieście i smażę na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Proste jak drut i wcale nie takie trudne. Popisując się inną moją specjalnością – omletami, też się muszę nauwijać ( i bić pianę…). Ale tym razem – coś nowego.

Oczywiście, to tylko pierwszy krok rekolekcyjnej skruchy, a za nim pójdą dalsze i nie tylko kulinarne, wśród nich znajdzie się bogaty asortyment takich czynności jak sprzątanie, pielęgnacja ogródka, gromadzenie drzewa na zimę,  grubsze zakupy, no i oczywiście - obowiązki dziadka wobec malej Lenki i wiele innych uczynków, z których jasno będzie wynikać, że człowiek na coś się jeszcze przydaje, a więc życie ma sens.
I to jest koherentny wniosek moich wielkopostnych rekolekcji, zawierający w sobie ważny, egzystencjalny  paradygmat, dający odpowiedź na odwieczne filozoficzne pytanie o sens życia. Amen.

Fot. Andrzej Szermer

3 komentarze:

  1. Zima troszkę o sobie przypomniała,śniegiem i wiatrem,ale odpuściła.Czuje się już zbliżającą pomalutku wiosnę.Ptaki zaczynają śpiewać,wierzbom pękają pąki,przybywa dnia,promyki słoneczne coraz cieplejsze.
    "vimeo.com/33186694","vimeo.com/24950510".
    I film utalentowanego Patryka Kizny,piękne zdjęcia i muzyka"vimeo.com/16414140".Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm, zapachniało... Ja też gustuję w racuchach piwnych z tym, że do ich przyrządzenia nie używam mąki, jajek, soli, oliwy, jabłek oraz cukru pudru.

    Też palce lizać!

    P z W !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za chwilę zachwytu filmem i muzyką Patryka Kizny, łagodzi duszę, uspakaja, potwierdza że przyroda jest czarująca.
    A PzW dziękuję za super uniwersalny przepis na racuchy piwne bez racuchów. Też od czasu do czasu stosuję latem. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń