Święta Wielkiej Nocy od wieków wzbudzały emocje,
już teolodzy średniowieczni próbowali nad te święta stawiać uroczystości Bożego
Narodzenia jako ważniejsze. Jednak dziś wszystkie kościoły chrześcijańskie
zgodnie dowodzą wyższości Wielkiej Nocy nad Bożym Narodzeniem. To
zmartwychwstanie jest zapowiedzią ponownego przyjścia Chrystusa na świat przed
sądem ostatecznym.
Święta Wielkanocne obchodzone są wszędzie na
świecie, gdzie tylko znajdują się wyznawcy chrześcijaństwa Nie wszyscy obchodzą
te święta tak samo jak my.
Tradycja Czechów nieco różni się
od naszej. Tylko jeden dzień w tygodniu wielkanocnym nosi miano wielkiego,
"Wielki Piątek". Pozostałe dni określane są kolorami i tak środa jest
czarna, zielony czwartek i biała sobota. W Niedzielę Palmową Czesi święcą bazie
nazywając ten dzień niedzielą kwiatową. Popularną tradycją jest organizowanie w
wielkim tygodniu świątecznych jarmarków, kupić tu można drewniane figurki,
pisanki, cukierki oraz "pomlazke", czyli rózgę splecioną z
wierzbowych gałązek. Tymi rózgami w Poniedziałek Wielkanocny chłopcy smagają
dziewczyny, w zamian otrzymując pisanki lub słodycze. Do tradycyjnych czeskich
potraw należą "judasze" - ciasteczka z mąki pszennej, podawane z
miodem.
Na Słowacji Wielkanoc rozpoczyna
się w czwartek. Od 10 rano przestają bić dzwony, a rozpoczynają klekotać
kołatki, słychać je aż do Białej Soboty. Niedziela wygląda niemal identycznie
jak w Polsce, drobną różnicą jest wkładanie do koszyczka rózg. Uderzenie rózgą
ma zapewnić dziecku zdrowie, a sama rózga ma ochraniać dom od złych mocy. Lany
Poniedziałek wygląda bardzo podobnie, chociaż w niektórych regionach oblewa się
kobiety wodą, w innych dodaje się czeski zwyczaj smagania rózgą.
We Włoszech i Hiszpanii urządzane są procesje zwane Passos. Ubrani na czarno wierni maszerują
od kościoła do kościoła. Droga Passos udekorowana jest czerwonymi kobiercami
ozdobionymi liśćmi palmy i kompozycjami kwiatowymi. Uczestnicy procesji
zakładają na głowę kaptury a kobiety czarne chusty lub kapelusze z woalkami.
Zarówno we Włoszech, jak i w Hiszpanii istnieje zwyczaj głębokiego przeżywania
śmierci Chrystusa, dlatego też nie składa się tam życzeń świątecznych.
Święta Wielkiej Nocy we Francji mają
charakter mniej religijny a bardziej handlowy. Najbardziej znanym symbolem
wielkanocnym są tu czekoladowe figurki zajączków, zdobiących prawie wszystkie
wystawy sklepowe. W Niedzielę Palmową Francuzi święcą gałązki bukszpanu.
Popularną tradycją jest szukanie całą rodziną czekoladowych jaj. W święta
dzieci są obdarowywane słodyczami: czekoladowymi rybami, zającami, barankami.
Jednak to nie słodycze, lecz udziec jagnięcy jest najpopularniejszą potrawą
świąteczną we Francji.
Święta w Niemczech u naszych
zachodnich sąsiadów rozpoczynają się w Wielki Piątek i kończą w poniedziałek,
bez polewania się wodą. W tradycji niemieckiej popularne jest
obdarowywanie małymi podarunkami umieszczonymi w tekturowych jajach,
przynoszonymi w prezencie przez zajączka. Zajączek ukrywa również czekoladowe
jajka w mieszkaniu, szukanie tych łakoci to najmilsze wspomnienie niemieckich
maluchów. W Wielki Piątek, po nabożeństwie, wierni zostają wraz z księdzem na
symbolicznym posiłku, zwanym agape, na wzór pierwszych chrześcijańskich,
wspólnych posiłków. Niemcy szczególnie obchodzą Wielką Sobotę - przed
kościołami rozpalane są ogniska, następnie ogień zostaje poświęcony i
uroczyście zaniesiony do kościoła by rozpalił świecę paschalną. Od świecy
paschalnej każdy zapala małą świeczkę zanosząc ogień do domu. W Niemczech nie święci
się pokarmów wielkanocnych.
Polska tradycja wielkanocna jest
bardzo bogata i nie ma chyba innej tak urozmaiconej i ciekawej tradycji
religijnej i kulturalnej na czas obchodów Świąt Wielkanocnych. Z naszymi
obchodami świąt wielkanocnych związanych jest wiele zwyczajów ludowych:
konkursy na najpiękniejsze palmy w niedzielę palmową, święcone koszyczki,
ozdobne stoły, a na nich cukrowe baranki i zajączki, pisanki i kraszanki,
wiosenne kwiaty i bazie, wspólne rodzinne śniadanie wielkanocne, a w nim
tradycyjne potrawy, śmigus-dyngus i wiele innych obrzędów w różnych częściach
kraju. Czekamy na to śniadanie wielkanocne przez cały Wielki Post, zatem nie
dziwi fakt, że wszystkiego co znajduje się na stole staramy się skosztować
choćby przynajmniej po troszeczkę.
Pamiętamy
o tym, aby w koszyczku wielkanocnym znalazły się: chleb, który symbolizuje dobrobyt i
pomyślność, a w tradycji chrześcijańskiej przedstawia ciało
Chrystusa, jajko, jako symbol
odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią, sól to minerał życiodajny, posiadający moc odpędzania wszelkiego
zła, kiełbasa, która ma zapewnić
zdrowie i dostatek, chrzan -
symbol siły i fizycznej tężyzny, ciasto, które jest symbolem umiejętności
i doskonałości.
Wielkanoc otwiera radosny czas kwitnienia.
Pierwsze barwy wiosny to biel przebiśniegów żółtość forsycji i kaczeńców,
czerwień tulipanów, fiolet krokusów i wszechobecna świeża, jasna zieleń,
najpierw rzeżuchy a później wschodzących delikatnie traw, drzew i krzewów. Chcemy,
by wiosna była obecna również na naszych stołach. Kładziemy więc na
stole obrus lniany, śnieżno biały lub w delikatnym, jasnym odcieniu. Jeżeli
decydujemy się na kolorowy, to jest to obrus pastelowy bez nadmiernych
dekoracji, dobrze komponujący się z
zastawą stołową.
Zastawa użyta do wielkanocnego stołu
jest jasna, najlepiej kremowo-biała z delikatnym dodatkiem pojedynczego
kobaltowego, platynowego lub złotego paska. Do zastawy dobieramy właściwe
dodatki, żółto-zielone serwetki z lnu, przepasane srebrną opaską lub zwinięte w
dowolny sposób. Niezwykle ważnym elementem jest zieleń bukszpanu, którą
dekorujemy półmiski i rzeżucha, wcześniej wysiana na mokrą watę, ukształtowana
w figurę baranka lub wielkanocnego zajączka. Starym zwyczajem na stół stawiamy
koszyczek ze święconką.
A w srebrnych dwojaczkach lub w naczyniach
porcelanowych podajemy czarny pieprz i grubą sól. Na środku stołu stawiamy też
obok koszyczka ze święconką - wielkanocnego baranka. Baranek, symbol Chrystusa Zmartwychwstałego, gości na naszych
stołach od trzystu lat. W zależności od regionu robi się go z masy cukrowej,
solnej, masła, porcelany, drewna lipowego, ciasta albo z owczej wełny.
Podkreślmy wyjątkowość tego święta,
ustawiając między zastawą wazoniki, dzbanki lub małe flakoniki z wiosennymi
kwiatami. W kwiaciarniach i na ulicznych straganach pojawiają się bazie,
tulipany, hiacynty, żonkile, niech więc któreś z nich znajdą się na naszych
stołach. W Wielką Sobotę do święcenia pokarmu zachowujemy post, niektórzy
poszczą aż do powrotu z rezurekcji. Nie sposób spędzić świąt bez alkoholu,
zadajmy więc sobie trud właściwego doboru trunków do potraw pamiętając o
umiarze, zarówno w jedzeniu jak i piciu
Powiedziałem o Wielkanocy dość sporo, ale zdaję
sobie sprawę, że niekoniecznie to, co najważniejsze. O religijnym znaczeniu tego święta usłyszymy
znacznie więcej w kościele. Osoby duchowne zrobią to lepiej ode mnie. Ja skupiłem się na tym, co
stanowi materialny dorobek staropolskiej tradycji świątecznej i podkreśla wagę
i niepojęty czar tych Świąt, zwłaszcza u
nas, w naszej wyjątkowej ojczyźnie. Nie
ma drugiej tak cudownej Wielkanocy na świecie jak w Polsce.
P.S. O
Wielkanocy wiele informacji przytoczyłem ze stron internetowych w googlach.
Warto do nich zajrzeć, by dowiedzieć się jeszcze więcej.